Akropolis   1045.0     11.0     10    9         25 / 1       1.0 ( 1.0)
         Vasalund    959.0     10.0     10   13         23 / 3       0.0 ( 0.0)
            Brage   1056.0     11.0      9    9         26 / 1       1.0 ( 1.0)
       Falkenberg    957.0     10.0      9    9         21 / 0       1.0 ( 1.0)

I Tabell 1 visas lite sammanfattande statistik för datan som används. Datan är begränsad till matcher i Superettan säsongen 2021. Värt att notera är att endast mål som inte är självmål är med, detta påverkar t ex GAIS antal mål eftersom då två av GAIS mål har klassificerats som självmål. Ett par matcher saknas i wyscouts data, se Appendix B. Tolkningen av icke självklara begrepp har sammanfattats i Appendix A.

Mål och målchanser

De tre diagramen i Figur 1 visas varje lags mål i relation till förväntat antal mål. Mål och förväntat antal mål har normaliserats till antal per 90 minuter. Om ett lag är placerat ovanför den steckade röda 45-graders linjen har laget gjort flera mål än förväntat utifrån kvaliteten på de chanser som skapats (xG). Den gröna punktade linjen visar en reviderad uppskattning (OLS) av förväntat antal mål baserat på spelade matcher i Superettan 2021.

Det första diagrammet, uppe till vänster i Figur 1, visar alla lags förväntat antal mål och antal gjorda mål. Landskrona sticker ut med då lagets förväntat antal mål på 90 miuter är ca 1.1 men laget har ädnå lyckats gör ca 1.45 mål. På en hel säsong (30 matcher) blir det en skilland på +10.5 mål. Det faktum att den punktade gröna linjen är närmast parallell men ligger nedanför den streckade röda linjen visar att lagen överlag i Superettan 2021 gör färre mål än förväntat utifrån kvaliteten på de chanser som skapas.

Figur 1: Mål och förväntat antal mål

Förklaring: X-axeln mäter förvänta antal mål (xG) per 90 miunter. Y-axlen mäter antal mål per 90 minuter. Källa: wyscout.

Det andra diagrammet, uppe till höger i Figur 1, visar alla lags förväntat antal insläppta mål och antal insläppta mål. Här sticker Falkenberg ut med en skillnad i insläpta och förväntat antal insläpta mål på ca 0.4. Det motsvara ca 12 mål på en hel säsong (30 matcher). De lag som ligger under den gröna punktade linjen har målvakter som presetrad bättre en genomsnittet, och omvänt för lag som är placerade ovanför linjen. Det intressanta här är att eftersom alla målvakter möter samma lag och i stort sett samma avslutare kan skillnaden mellan förväntat insläppta och faktiskt instläpta mål bara bero på slump eller på hur duktiga lagets målvakter är.

Det tredje diagrammet, nere till vänster i Figur 1, visar alla lags skillnad i förväntad målskillnad och faktisk målskillnad. Om vi antar att avvikelserna för Falkenberg och Landskrona beror på dåliga målvakter respektive duktiga avslutare kan vi förvänta oss att lagens nuvarande tabellplacering kommer att förbli ungefär samma. Om vi istället tolkar lagens avvikesler som resultat av otur respektive tur kan vi förvänta oss att Falkenberg kommer klättra i tabellen och medan Landskrona kommer falla.

Spelsätt

Diagrammen i Figur 2 illustrerar olika egenskaper för alla lag. Varje axel har normaliserats till samma interval för de 16 olika diagramen. De egenskaper som tagits med är Bollinnehav %, Långbollar %, Skott kontringar %, Press, Bolltempo, Nickdueller. De flesta egenskaperna är självförklarande men Press mäts som PPDA (passningar per återerövringsförsök) och i diagrammen vissas ett lägre PPDA (intensivare press) närmare cirkelns periferi. Antal nickdueller har normaliserats till dueller per 90 minuter. Lagen har ordnats efter målskillnad per spelade minuter från höger till vänster, uppifrån och ner.

Figur 2: Lagens spelsätt

Förklaring: Varje cirkeldiagram har 6 axlar vars min och max är samma i alla cirkeldiagram. Press bygger på PPDA där ett lägre PPDA innebär mera intensiv press. Därför visas ett lägre PPDA (mera intensiv press) närmare cirkelns periferi och ett högre PPDA (mindre intensiv press) närmare cirkelns centrum. Antal nickdueller är per 90 minuter. Källa: wyscout.

I Figur 2 sticker Norrby ut som ett riktigt parkera bussen-/kontralag. Minst bollinnehav, i topp när det gäller långbollar, andel skott från kontringar och antal nickdueller. Det är svårt att hitta någon enskild egenskap som är gemensamm för lagen i toppen eller lagen i botten.

Lagens skicklighet

Diagrammen i Figur 3 illustrerar lagens förmåga att skapa och eller förvalta målchanser. Diagrammen visar:

• Antal gjorda mål i förhållande till antal skott (Skott i mål / Skott).
  • Antal skott på mål i förhållande till antal skott (Skott på mål / Skott).
  • Antal avslut från etablerat spel i förhållande till antal anfall från etablerat spel (Avslut etablerat spel / Anfall etablerat spel).
  • Antal avslut vid kontringar i förhållande till antal kontringar (Kontringar med avslut / Kontringar).
  • Antal avslut vid hörnor i förhållande till antal hörnor (Hörnor med avslut / Hörnor).
  • Antal avslut vid frisparkar i förhållande till antal frisparkar (Frisparkar med avslut / Frisparkar).
  • Antal mål på straffar i förhållande till antal straffar (Straffar i mål / Straffar).
  • xG i förhållande till antal skott (xG / Skott).
  • Figur 3: Avslut

Förklaring: I varje tårtbit bestäms lagets horisontella (alt vertikala) position av antal försök per 90 minuter, t ex skott. Det vertikala (alt horisontella) avståndet indikerar lagets lyckade andel, t ex andelen skott på mål. Två lag på samma gråa andelslinje har lika stor andel lyckade försök men laget längre bort från origo har gjort flera försök. Källa: wyscout.

I Skott i mål / Skott i daigramet Figur 3 syns det att Landskrona har högst andel skott som går i mål, 16% av lagets skott går i mål. Norrby som har lite bollinnehave, många kontringar och långbollar ligger ändå i topp när det gäller antal avslut, ca 13 per 90 minuter. Straffar i mål / Straffar i daigramet Figur 3 har en liten annorlunda tolkning. GAIS skjuter i genomsnitt drygt 11 skott per 90 spelade minuter. Förväntat antal mål på dessa 11 skott är endast drygt 0.1 per skott, vilket gör GAIS till ett av de lag som tar avslut i sämst positioner. Trelleborg skjuter nästan lika många skott som GAIS, men förväntat antal mål per skott är 0.14, vilket visar att Trelleborg tar avslut i bättre positioner.

Diagrammen i Figur 4 illustrerar lagens antal passningar och förmåga att lyckas med passningar. Diagrammen visar:

• Antal lyckade passningar i förhållande till antal passningar (Antal lyckade / Antal).
  • Antal lyckade passningar bakåt i förhållande till antal passningar bakåt (Antal lyckade bakåt / Antal bakåt).
  • Antal lyckade passningar framåt i förhållande till antal passningar framåt (Antal lyckade framåt / Antal framåt).
  • Lyckade passningar till offensiv 1/3 i förhållande till passningar till offensiv 1/3 (Lyckade till offensiv 1/3 / Antal till offensiv 1/3).
  • Antal lyckade långa passningar i förhållande till antal långa passningar (Lyckade längre / Antal längre).
  • Antal lyckade krossboll i förhållande till antal krossbollar (Lyckade Krossbollar / Krossbollar).
  • Figur 4: Passningar

Förklaring: I varje tårtbit bestäms lagets horisontella (alt vertikala) position av antal försök per 90 minuter, t ex passningar. Det vertikala (alt horisontella) avståndet indikerar lagets lyckade andel, t ex andelen lyckade passningar. Två lag på samma gråa andelslinje har lika stor andel lyckade försök men laget längre bort från origo har gjort flera försök. Källa: wyscout.

Från Figur 4 verkar Jönköping vara det mest kortpassningsorienterade laget. Många passningar och hög andel lyckade passningar men, relativt, få längre passningar och krossbollar. Intressant är Öster som kombinerar stort bollinnehav med många längre bolllar, och hög andel lyckade krossbollar.

Diagrammen i Figur 5 illustrerar lagens styrka i duellspelet. Diagrammen visar:

• Vunna dueller i förhållande till antal dueller (Vunna dueller / Dueller).
  • Vunna offensiva dueller i förhållande till antal offensiva dueller (Vunna offensiva dueller / Offensiva dueller).
  • Vunna defensiva dueller i förhållande till antal defensiva dueller (Vunna defensiva dueller / Defensiva dueller).
  • Vunna nickdueller i förhållande till antal nickdueller (Vunna nickdueller / Nickdueller).
  • Figur 5: Dueller

Förklaring: I varje tårtbit bestäms lagets horisontella (alt vertikala) position av antal försök per 90 minuter, t ex antal nickdueller. Det vertikala (alt horisontella) avståndet indikerar lagets lyckade andel, t ex andelen lyckade nickdueller. Två lag på samma gråa andelslinje har lika stor andel lyckade försök men laget längre bort från origo har gjort flera försök. Källa: wyscout.

Sundsvall och Falkenberg sticker ut som ett par av de bästa lagen både på att ta sig förbi sin spelare 1 mot 1 (Vunna offensiva dueller / Offensiva dueller) samt att inte bli passerade i 1 mot 1 situationer (Vunna defensiva dueller / Defensiva dueller). I andra ändan av skalan utmärker sig Öster som ett lag som är dåligt på att klara av både offensiva- och defensiva dueller.

Appendix A - Begrepp

Blockering: Blockering av skott eller passning (Interceptions).

Bolltempo: Mäts som passningar per minut vid bollinnehav (Match tempo).

-Mål: Antal insläppta mål.

Offensiv duell: Spelare med boll försöker ta med sig bollen förbi motståndaren (Offensive duel).

Defensiv duell: Spelare utan boll försöker ta bollen från en spelare med boll som försöker ta sig förbi (Defensive duel).

Pass t 1/3: Pass in i offensiv tredjedel av planen (Passes to final third).

Pass t SO: Pass in i offensivt straffområde (Passes to penalty area).

Position ↔: Vanligaste position, Höger, Central eller Vänster.

Position ↕: Vanligaste position, Försvar, Mittfält eller Anfall.

PPDA: Passes Per Defensive Action och är mått på hur många passningar motståndarlaget tillåts göra på offensiv planhalva per återerövringsförsök (brytningar, tacklingar eller frisparkar). Därför indikerar lägre PPDA ett intensivare presspel (PPDA).

Press: Press mäts i omvänd relation till PPDA (Passes Per Defensive Action). Vilket innebär att högre värde för press innebär ett lägre PPDA.

Skott kontringar %: Andel av lagets skott som skjutits i kontringar.

Spelt: Speltid i minuter.

xA: Förväntat antal mål (xG) från det avslut av spelaren som tog emot bollen (xA).

xG: Förväntat antal gjorda mål för egna laget (xG).

-xG: Förväntat antal gjorda mål för motståndarlaget.

xG-faktor: Mål delat med xG. För en utespelare eller ett lag innebär en xG-faktor > 1 att spelaren eller laget gör mer mål än förväntat

-xG-faktor: -Mål delat med -xG. För en målvakt eller ett lag innebär en xG-faktor > 1 att målvakten eller spelaren släpper in fler mål än förväntat.

Appendix B - Fel i data

Det saknas match- och spelardata för matchen Västerås SK - Östers 2021-06-12.

Det saknas match- och spelardata för matchen Eskilstuna - Falkenberg 2021-06-12.

PPDA för GAIS i intervallet 75-90+ i matchen mot Brage 2020-09-16 är 57, vilket framstår som orimligt med tanke på GAIS jagade för kvittering.

Det saknas match- och spelardata för matchen Degerfors - Norrby 2020-06-28.

Det fattas match- och spelardata för matchen Västerås SK 2:2 GAIS 2020-07-05. Data finns med för 69 minuter.